Satranç oynamayı sever misiniz?

Merhaba arkadaşlar! Hepimiz spor yapmayı severiz. Egzersiz kaslarımız için çok önemlidir. Peki beynimize egsersiz yaptırıyor muyuz? Şaşırmış gibisiniz. Satranç oynamayı sever misiniz diye sormamın nedeni de bu. Bu yazımda size beyni en çok geliştiren oyundan bahsedeceğim.

Satranç oyunu hakkında

Satran oyunu binlerce yıldır oynanan bir oyun. Mısır piramitlerindeki bulgulara bakılırsa Milattan Önce 2000’li yıllarda bile oynanıyormuş. Bilinen tarihi ise Milattan Sonra 6. yüzyılda Hindistan’da ortaya çıktığıdır. Günümüzde tüm teknoloji firmalarında başı Hindistanlıların çekmesi boşune değilmiş.

Daha sonra Avrupa’da ünlenen oyun zamanla tüm dünyada oynanmaya başlamıştır. Rusya dünyada bu oyuna en çok ilgiyi gösteren ülkedir. 4-5 yaşlarından itibaren çocuklara satranç oynamayı öğretiyorlar.

Öğrenmek çok zor değildir. Biraz sabırla birkaç ay içinde herkes öğrenebilir. Ancak bu oyunda uzmanlaşmak yıllar ala bilir.

Satranç taşları

Bir oyunda 32 adet taş vardır. Bu taşlardan 16’sı siyah, 16 taş ise beyazdır. Satranç taşları 8 figür ve 8 piyon olarak iki kısma ayrılır.

8 figür taşlar ŞAH, VEZİR, 2 KALE, 2 AT ve 2 FİL taşlarıdır. 8 piyon taşları dediğimiz de 8 adet piyondur. Vezir, kale, at ve fillere SUBAYLAR ad denmektedir.

Dünyada çok popüler olan yun için birçok turnuva düzenlenmektedir. FIDE (International Chess Federation) tüm dünyadaki üst kuruluş görevini görüyor. Satranç turnuvaları düzenlemek ve kuralları denetlemek de bu kurumun görevleri arasındadır.

Profesyönel her satranç oyuncusunun FIDE veya ELO puanları bulunur. Bu puanlara göre dünya sıralamasında ilk sırada Norveçli Magnus Carlsen gelmektedir.

Kardeş ülke Azerbaycan dünya srılamasında ilk 100 içinde 6 oyuncu ile yer alırken malesef ülkemizden hiçbir oyuncu bulunmuyor. Umarım kısa zamanda bu listede Türkiye’den oyuncular da bulunur. Bunun için kendimizi geliştirmeliyiz.

1 comment

  1. Satranç oynamayı abim öğretti bana. Fil nasıl hareket eder at nasıl gider vezir nasıl hareket edebilir biliyom. Abim çok daha iyi biliyo.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir